SEO Search Engine Optimization of wel zoekmachine optimalisatie, is een begrijp wat het beste als volgt kan worden beschreven: “alle werkzaamheden op en rondom uw website met als doel deze beter vindbaar te maken voor de zoekmachines”. De gedachte achter deze definitie is dan ook om uw website, producten en/of diensten die u daarop aanbiedt, vindbaar te maken voor hen die ernaar opzoek zijn. Het fenomeen Search Engine Optimzation bestaat al enkele jaren. Maar het heeft even geduurd voordat de huidige markt er omheen is ontstaan. Dit kwam met het besef dat zoekmachines zelf, meer en meer gebruikt werden als een soort goudengids of telefoonboek en dat het loont om zo goed mogelijk gevonden te willen worden. Gaat u bij uzelf maar na. Wanneer u iets wilt weten over welk onderwerp dan ook, waar begint uw zoektocht dan? …precies, bij Google

Search Engines

Wat is een zoekmachine?

Het klinkt heel industrieel, wekt wellicht de illusie dat uw vraag wordt uitgebeiteld in steen, welke vervolgens door grote robotarmen op een gigantisch lange transportband wordt gelegd die door de vuurspuwende bek, dé grote antwoorden-fabriek binnengerold. Hierna wordt het door duizenden nee, miljoenen kabouters aan stukken gehakt en geanalyseerd om zo tot de kern van uw vraag te komen en deze weer te vergelijken de bestaande kennis of kennis die per seconde via een andere ingang eveneens de fabriek binnenkomt. In eindeloze rijen van laboratoria en assemblagelijnen, verdieping na verdieping, afdeling na afdeling wordt er gezocht naar websites of andere online platformen die antwoord kunnen bieden op uw vraag. Maar dat is niet is niet alles. Wanneer de kabouters alles wat met uw vraag te maken heeft, hebben verwerkt, worden al deze website en andere online platformen gerangschikt naar wie volgens de kabouters de beste informatie aanbiedt. Deze rangschikking wordt vervolgens aan u, de zoeker, gepresenteerd in luttele milliseconden.

De werkelijkheid zit er niet ver naast, de vraag typt u in de zoekbalk, de programmatie achter de zoekmachine is de transportband, de kabouters zijn complexe algoritmes en de antwoorden-fabriek is eigenlijk een compendium van alle websites en informatieplatformen ter wereld, geïndexeerd op basis van o.a. het onderwerp van de desbetreffende website of zelfs een pagina van een desbetreffende site.
Hoe groter dit compendium is en hoe vaak deze wordt bijgewerkt, hoe groter de kans dat u het meest kloppende en actuele antwoord op uw vraag kunt vinden.
Dit is de reden waarom Google zoveel gebruikt wordt vandaag de dag. Zij hadden het als eerste door, alsof het werd getipt door een mannetje uit de toekomst. U kunt dus stellen dat Google, internet is. Zeker gezien de definitie van het internet, aan elkaar verbonden informatiebronnen. Google fungeert als de index van het internet zoals u de inhoudsopgave kent van een boek.

Hoe wordt de rangschikking van een website bepaald?

Dat doen de “robotjes” van Google en andere zoekmachines. Deze robotjes zijn geen fysieke robotten zoals u die wellicht kent uit Science Fiction verhalen en films. Nee, deze robotjes zijn niet meer dan een verzameling van programmeercodes, die als enige doel hebben om het internet op te gaan en websites te vinden, te bekijken en deze te classificeren op basis van o.a. het onderwerp. Deze robotjes worden ook wel “webcrawlers” genoemd. Zij kruipen over het web opzoek naar informatie. Het zijn weer andere programma’s die deze informatie indexeren op basis zogenoemde “keywords” of, sleutelwoorden. Een sleutelwoord kan bijvoorbeeld een onderwerp van een website zijn, of een specifiek woord wat een x-aantal keer op een pagina van een bepaalde website voorkomt. Op basis van deze sleutelwoorden wordt een website “onthouden”. Dat wil zeggen dat wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt op het woord “Amsterdam”, dat Google u binnen een oogwenk, 380.000.000 websites kan laten zien die iets te maken hebben met Amsterdam.

HiRes(1)

En dit, is waar het interessant begint te worden. Deze 380 miljoen websites en andere online informatiebronnen, worden uiteraard niet op een willekeurige volgorde gepresenteerd. Maar hoe dan wel?

Door relevantie. Met relevantie bedoel ik letterlijk hoe relevant een website is aan een bepaalde zoekopdracht. Dus er wordt bij wijze van spreken gekeken naar welke van de door de zoekmachines onthouden websites, het meest over Amsterdam gaan. Maar ook op welke manier en wat voor autoriteit de website heeft (kom ik later nog op terug). De zoekmachines gebruiken complexe algoritmes, ofwel criteria, om deze relevantie te beoordelen. Wat precies de criteria zijn van de zoekmachines, kan niemand met 100% zekerheid zeggen omdat deze gegevens niet openbaar worden gemaakt door de zoekmachines. Logisch, als u zich bedenkt dat binnen de kortste keren, alle websites zouden voldoen aan deze criteria zodat de zoekmachines, geen onderscheid meer zouden kunnen maken tussen wat echte kwaliteit is wat echte relevant is aan een bepaalde zoekopdracht . De gebruiker van een zoekmachine waarvan de criteria bekend zijn, zou hierdoor aanzienlijk minder kans maken om te vinden waar hij of zij naar opzoek is.

Website Ranking

Hoe weten SEO-ers dan wat ze moeten doen om een website beter gerangschikt te krijgen? SEO-ers doen niets anders dan met vallen en opstaan, beetjes bij beetjes uit te proberen en te kijken wat voor resultaat dat het na verloop van tijd geeft. Zo hebben we door de jaren heen een aardige indruk gekregen van wat wel werkt en wat niet.

66560493_thumbnailWanneer een website online gezet wordt (het moment dat een gebruiker de website kan bereiken door www… in te typen in de adresbalk van zijn browser), zal het meteen bezocht gaan worden door allerlei webcrawlers om ook voor deze website te bepalen waar hij over gaat en aan welke sleutelwoorden, hij gekoppeld zal gaan worden. Vervolgens wordt de rangschikking van de website bepaald. Hier komen de eerder genoemde criteria aan bod. Om een paar voorbeelden te noemen, wordt er gekeken naar het domeinnaam (www.domeinnaam.nl) en of deze in verband staat met het onderwerp, er wordt gekeken naar hoe oud het domeinnaam is, de teksten, de plaatjes, het aantal inkomende en uitgaande links. Dit soort dingen bepalen de uiteindelijke positie ofwel ranking, in de zoekresultaten op een bepaald keyword. Nieuwe websites worden na de eerste indexering (kort nadat hij voor het eerst online staat) vaak heel slecht gevonden ook al is de hele website geoptimaliseerd. Dit heeft tijd nodig. Het is alsof de zoekmachines eerst de kat uit de boom willen kijken. Na een bepaalde tijd van activiteiten op en aan de website, het uitbreiden ervan, vermeldingen in de social media, blogs en op andere websites, bouwt de website autoriteit op en met deze autoriteit zal de website steeds beter gaan ranken. Dit betekend dat na verloop van tijd en activiteit, de website stijgt in de rangschikking. Dit noemen we organische ranking of natuurlijke ranking. Uiteindelijk zal deze website, wanneer hij regelmatig bijgewerkt wordt en er regelmatig over “gesproken” op andere websites en social media, steeds dichter bij die eerste plek in de zoekresultaten terecht komen bij bepaalde zoekopdrachten.

SEO-ers kunnen met hun kennis een website optimaliseren zodat het beter gevonden zal worden op zoektermen die relevant zijn voor de website. Ze kunnen het proces van organische ranking doen versnellen. Dit maakt het ideaal voor nieuwe bedrijven waarvan hun inkomsten voor een groot deel afhankelijk is van hun websites.

Wat kan ik met zoekmachine optimalisatie?

Nu dat SEO in veel landen een grote opkomende markt is, zullen veel bedrijven gaan investeren in het optimaliseren van hun websites. Het internet wordt alsmaar belangrijker en is in veel opzichten de standaardmedia zoals kranten, radio en TV al voorbij als het gaat om de beste manieren om je doelgroep te bereiken.

Bedrijven beginnen meer en meer in te zien dat een goede optimalisatiestrategie, meer op kan leveren dan reclame maken voor de massa. Met een nu nog relatief lage investering (vergeleken met de kosten van adverteren via de reguliere media) kan een bedrijf nu gevonden worden door hun eigen doelgroep, mensen die uit zichzelf al opzoek zijn naar een bepaald product of dienst. Een geweldig idee toch?

Wat kan er allemaal geoptimaliseerd worden?

Een goede optimalisatiestrategie omvat meer dan alleen het fysiek optimaliseren van de eigen website. Veel werkzaamheden vinden juist rondom de website plaats. Dit noemen we off-page SEO. De werkzaamheden die buiten de eigen website om plaatsvinden hebben voornamelijk te maken met vergroten van het vertrouwensniveau die de zoekmachines als onderdeel van hun criteria gebruiken om een website te beoordelen en uiteindelijk te rangschikken. Het vertrouwensniveau ook wel trust-flow genoemd, wordt bepaald door zichtbare relaties/koppelingen tussen de website in kwestie en de bezoekers ervan. Een zoekmachine zoals Google, vind het belangrijk dat een bepaalde website vertrouwen biedt of uitstraalt. Social media zoals Facebook, LinkedIn, Google plus en Twitter bieden bezoekers van een website of klanten van een bedrijf vaak de gelegenheid om hun ervaringen met dat bedrijf te delen.

Dit kan uiteraard zowel positief als negatief uitpakken. Een andere manier van vertrouwen creëren in de ogen van de zoekmachines is, doordat er over een bepaalde website wordt gepraat op andere websites. Bloggers bijvoorbeeld. Dit zijn mensen die hun dagelijkse ervaringen over hele algemene zaken of juist hele doelbewuste zaken, verwerken in een soort online logboek. Daar komt de term ook vandaan. Online logboek, Web Logboek, Web-log, Blog. Deze schrijvers creëren uitgebreide columns op hun Blog-sites of op Blog pagina’s van hun werkgevers. Wanneer een blogger over een bepaalde website schrijft zal hij of zij er voor de verduidelijking, een link naar deze website in het artikel verwerken. Deze links, worden ook wel backlinks genoemd. Hoe meer van deze backlinks een website heeft, hoe beter het is voor de rangschikking. Er zijn verschillende manier om aan deze backlinks te komen. En ook in het geval van backlinks bestaat er een natuurlijk proces van het opbouwen hiervan. Het komt vooral neer op tijd en klanttevredenheid. Een goede SEO-er kan ook dit proces versnellen door een linkbuilding-campagne op te stellen. Linkbuilding betekend in dit geval letterlijk: “het opbouwen van het aantal backlinks”. Hierbij kan de SEO-er op verschillende manieren te werk gaan. Zo kan hij of zij bijvoorbeeld andere websites gaan benaderen en hen vragen of zij een link willen plaatsen. Deze strategie is beperkt omdat hier grof geld voor gevraagd kan worden. Andere methodes zijn vaak wat meer aan de duistere kant van het vakgebied SEO. Zo kun je partijen die gespecialiseerd zijn in linkbuilding inhuren. Zij kunnen aangeven hoeveel links er nodig zijn om op een goede positie gerangschikt te kunnen worden. Deze partijen hebben zelf vaak honderden websites in eigen beheer en misschien wel duizenden in hun netwerk vanaf waar zij links kunnen sturen. Maar ook deze strategie kan prijzig zijn en kan een averechts effect hebben op de website in kwestie. Google en andere zoekmachines zijn op de hoogte van dit soort praktijken en kunnen de begunstigde websites bestraffen wanneer er overduidelijk sprake is van niet natuurlijk vergaarde backlinks. De straf kan zijn dat het domeinnaam en alles wat daarmee verbonden is een x-aantal pagina’s wordt teruggezet in de rangschikking. Een dergelijke bestraffing is erg lastig te keren. Vraag uw SEO-er daarom vooral naar de details van de zijn of haar plan van aanpak.

In een volgende post, zal ik wat dieper ingaan op de verschillende wapens die een goede SEO-er in zijn of haar arsenaal zou moeten hebben en waarom de ene beter kan helpen dan de andere.

Delen via: